Voor hun internetverbinding hebben consumenten vaak de keuze tussen internet via de kabel of internet via de telefoonlijn. Daarnaast bestaan er echter ook andere internetverbindingen, hoewel deze (nog) niet allemaal even interessant zijn.
Om je te helpen bij het maken van de keuze hebben wij de mogelijke internetverbindingen hieronder besproken.
ADSL-verbinding
Vroeger gebruikte men massaal een inbelverbinding om toegang te krijgen tot het internet. Vandaag de dag heeft de ADSL-verbinding aan belang ingeboet, maar vooral enkele alternatieve en goedkopere operatoren zoals EdpNet maken nog steeds gebruik van de ADSL-verbinding. Hiervoor moet je computer over een ethernetkaart beschikken, tenzij je met een USB-modem werkt want dan volstaat een USB-poort.
Je hebt daarnaast een modem nodig die de telefoonlijn opsplitst in telefonie, uploaden en downloaden. Je betaalt ook hier meestal een vast bedrag per maand, maar er gelden vaak een aantal beperkingen op vlak van volume en het gebruik van de lijn. Een alles in 1-pakket (tv, internet en telefonie) is hier niet altijd mogelijk, maar telefonie en internet komen vaak wel samen in één pakket.
Televisiekabel
Waar de ADSL-verbinding gebruikt maakt van een koperen telefoonlijn, kan je ook de coaxiale televisiekabel voor het internet gebruiken. Dan moet je wel een kabelmodem instellen en moet je computer over een ethernetkabel beschikken, maar je kan natuurlijk ook gewoon een wifi-modem gebruiken. Bij Telenet, Voo en Numericable kan je op die manier surfen.
Wat je betaalt, is afhankelijk van het afgesloten pakket. Bij de goedkopere pakketten beschik je over maximale download- en uploadvolumes en -snelheden, maar er zijn ook pakketten zonder begrenzingen. De kleine lettertjes van het contract geven dan vaak wel aan dat je trager surft eenmaal je een bepaalde grens overschrijdt.
Glasvezelnetwerk
Het glasvezelnetwerk zal steeds meer aan belang winnen en maakt nog hogere download- en uploadsnelheden mogelijk, maar nog niet overal in België zijn dergelijke glasvezelkabels aangelegd. Onder andere Telenet en Proximus zijn druk in de weer om hun glasvezelnetwerk steeds verder uit te breiden en vanaf dit jaar zouden ze het netwerk ook open moeten stellen voor andere operatoren.
Op dit moment is het vooral voor bedrijven een interessante oplossing, maar men verwacht dat ook particulieren in de toekomst steeds vaker op het glasvezelnetwerk zullen overstappen. Onder andere voor het streamen van 4k-video’s of bij het gamen in de cloud is een glasvezelnetwerk een betrouwbare oplossing. Het prijskaartje is daarentegen te hoog voor de gemiddelde consument.
Mobiel internet
Het mobiel internet ken je natuurlijk al van je smartphone waarbij je enkel nog een simkaart moet hebben. Een aantal providers biedt nu ook de mogelijkheid om een wifimodem in huis te halen waarbij je het mobiel internetsignaal uitzendt voor je computer of andere toestellen. Onder andere Telenet biedt dit aan via TADAAM, een product waarvoor het weinig publiciteit maakt. Goedkoop internet kunnen we het echter niet noemen en de beloofde snelheid wordt in de praktijk niet overal gehaald, zeker in nieuwbouwwoningen die goed geïsoleerd zijn. Met de komst van 5G schuilt er wel potentieel in deze internetverbinding.
Hotspots en homespots
Binnenshuis kan je het signaal via een modem omzetten in een draadloos internetsignaal. Daarnaast zijn er ook internetproviders die ook buitenshuis wifi aanbieden via hotspots en homespots. Je surft dan mee op het wifi-signaal van particulieren of maakt gebruik van de internetvoorziening van publieke toegangspunten. Onder andere Proximus, Telenet en Voo beschikken over honderdduizenden hotspots en homespots. Het is vooral handig als extraatje bovenop je abonnement, maar surfen via andermans internetaansluiting is natuurlijk geen structurele oplossing.
Social tagging: internetverbindingen België