Telenet vs Proximus

Telenet_Smiley_RGB_Web-3

proximus_small

In België betekent kiezen tussen internet providers meestal kiezen tussen Proximus en Telenet.
De twee reuzen in het Belgische internetlandschap leggen elkaar vaak het vuur aan de schenen, en die strijd gaat door tot op vandaag. Op deze pagina vergelijken we de particuliere formules van beide providers.

Telenet en Proximus gebruiken beide een verschillende technologie. Beide bedrijven gebruiken glasvezel bij vertrek vanuit hun datacenters. Enkel het laatste stukje verschilt. Telenet gebruikt daarvoor coaxkabel, terwijl Proximus de koperen telefoonlijn gebruikt.

Welke provider moet je nu kiezen, Telenet of Proximus?

Snelheid

Qua ruwe snelheid wint Telenet. Bij Whop wordt 60Mbps beloofd. Whoppa komt gebundeld met 160Mbps.
Als je geen pack wil is er nog de keuze tussen Basic Internet, Internet 60 of 160, met respectievelijk 30Mbps, 60 Mbps en 160Mbps downloadsnelheid.

Bij Proximus is de snelheid iets bescheidener. Tot voor kort lag de snelheid vast op 30Mbps, maar sinds de introductie van vectoring zijn snelheden van 50Mbps tot zelfs 70Mbps mogelijk.

Wat met piekuren? In dichtbevolkte gebieden kan de snelheid op het Telenet-netwerk verminderen, wanneer veel mensen tegelijk online zijn. Op het netwerk van Proximus gebeurt dit quasi niet.

De winnaar op het gebied van snelheid is dus Telenet, maar Proximus komt snel opzetten.

Volume

Het volume is het aantal gigabytes die u kan downloaden, per maand of per aanrekeningsperiode. Bij Proximus wordt per zuiver maand gerekend (dus bijvoorbeeld van 1 tot 31 januari), bij Telenet telt de startdatum van je contract. Er wordt bijvoorbeeld dus gekeken naar de periode tussen 4 maart tot en met 3 april.

Het systeem van Proximus is simpel. Bij Proximus Start mag je 100GB verbruiken, daarna val je terug op een beperkte snelheid van 128Kbps. Bij Proximus Comfort krijg je 150GB per maand, en vanaf de Maxi-formule kan je echt opbeperkt surfen.

Telenet kent ook vaste limieten. Basic Internet is gelimiteerd tot 100GB, Internet 60 en Whop tot 150GB. Voor Whoppa en internet 160 werkt Telenet met het systeem van vrij downloaden. Dit kan een ingewikkeld en frustrerend systeem zijn. Hier wordt dit beter uitgelegd.

Bij Proximus zijn de limieten groter en duidelijker.

Apparatuur

Bij Proximus krijg je een Bbox3. Deze modem-router combinatie wordt gratis meegeleverd bij een nieuw abonnement. De Bbox 3 ondersteunt zowel de 2,4 als de 5Ghz-band, tot en met de WiFi n-standaard. Achteraan zitten ook 4 gigabit-poorten, poorten voor telefonie, televisie en zelfs een USB-poort.

Telenet geeft nieuwe klanten gratis een Wireless Modem. Die ondersteunt ook beide WiFi-banden, en ook de WiFi n-standaard. Achteraan zijn ook 4 gigabit-poorten te vinden, en twee telefoonpoorten.

De apparatuur van beide aanbieders is dus gelijkwaardig.

Wil je ruwe snelheid, en ben je bereid daar een meerprijs voor te betalen?
Kies dan voor Telenet.
Kies je voor de beste prijs/kwaliteit, of wil je dat je ongelimiteerde verbinding ook echt ongelimiteerd is, kies dan voor Proximus.

De beste prijs/kwaliteit? Kies voor Proximus!

Social tagging: > > > > > > >

Comments are closed.