Hoe snel is jouw verbinding?

snelheid internet

Ben je dol op gamen en wil je daarom weten of je internet wel zo snel mogelijk is? Je wilt immers niet een te lange responstijd zodat jouw tegenstander altijd in het voordeel is met schietspellen of games waarbij behendigheid van belang is.

Ook bij het vele thuiswerken en streamen zijn speedtests interessant. Wij nemen je graag mee in de wereld van speedtests en ping.

Wat is PING?

Ping staat voor Packet Internet Groper en is een middel om de connectiviteit tussen twee apparaten in een netwerk te testen. Met Ping kun je dus controleren of je netwerk zonder problemen van het ene knooppunt naar het andere knooppunt kan gaan. Op deze manier kun je fouten opsporen en internetverbindingen oplossen. 

Hoe werkt het?

Ping biedt in de hoofdzaak twee functionaliteiten. Zo kan Ping nagaan of de host beschikbaar is en meet Ping hoe lang de respons duurt. Ping voert dan als het ware een speedtest uit. Als je een machine wilt pingen dan gaat dat kortgezegd in de volgende stappen:

  1. er wordt een ICMP echo-request verstuurd naar de host die je wilt meten;
  2. als de bestemming beschikbaar is dan reageert de host met een ICMP echo-reply;
  3. Ping registreert het antwoordbericht en berekent de retourtijd van de request;
  4. naar keuze worden er meer Ping-verzoeken uitgevoerd naar meerdere bestemmingen of naar dezelfde om daar vervolgens een gemiddelde van te nemen.

Als de echo-request niet retour komt dan kan de Ping tool meerdere foutmeldingen signaleren en doorgeven aan de gebruiker. Veelvoorkomende foutmeldingen zijn een onbekende gastheer, waarbij een IP-adres of hostnaam niet in het netwerk bestaat. Dit kan opgelost worden door de naam en beschikbaarheid van de DNS-servers verifiëren. Ook kan de bestemming gastheer onbereikbaar zijn, waarbij de bestemming niet op het netwerk werkt. Een oplossing kan dan worden gevonden door de lokale routekabel aan te passen of het knooppunt in te schakelen. Verder kun je meldingen tegenkomen als de TTL is verstreken in doorvoer. TTL staat voor ‘Tijd om te leven’. Deze waarde kun je als gebruiker verhogen waardoor de Ping wel uitgevoerd kan worden. En tot slot kan er een verzoek om time-out komen waarbij de Ping is uitgeschakeld omdat er geen reply kwam van de host. Dit probleem kun je omzeilen door de wachttijd te verlengen.

Waarom is het nuttig, juist nu?

Tijdens de coronacrisis zitten we veel thuis en maken we veelvuldig gebruik van apparaten die met het netwerk verbonden zijn. We werken veel thuis, we streamen films, video’s en calls en het online gamen kent een enorme toename. Daarom is het van belang om een goede netwerktoegankelijkheid te hebben,internetverbindingen snel en efficiënt te kunnen controleren en een goede, snelle respons te hebben. Dat laatste is vooral van belang voor het online gamen. Jij wilt toch niet achter lopen?

Social tagging: > > > > > > > > > >

Comments are closed.