BIPT: “Grootverbruikers zijn in België slechter af”

grootverbruiker

Telecomwaakhond BIPT voert jaarlijks een vergelijkende studie naar de verhouding tussen de telecomprijzen in België en onze buurlanden. Dit keer werden de resultaten extra in de gaten gehouden wegens de golf van verontwaardiging die de recente prijsverhoging van Telenet veroorzaakte.

Voorlopig lijkt het moeilijk om de prijzen te drukken op de Vlaamse markt. Base stopte vorige maand met SNOW, en Mobistar wacht nog altijd op betere marktvoorwaarden om een aanbod langs de kabel op te zetten.

Minister voor digitale agenda Alexander De Croo stelde eind vorig jaar nog dat telecombundels in België goedkoper moeten. Maar wat bracht de studie van het BIPT nu op?

  • Voor telecombundels met een gemiddelde snelheid (tussen 30 en 60 Mbps) bekleedt België de middelste plaats in vergelijking met de buurlanden.
  • Voor een bundel met snel internet (tussen 60 en 100 Mbps) is België het goedkoopst van drie relevante landen.
  • Grootverbruikers hebben het echter niet goed in België. Voor een triple play-aanbod met ultrasnel internet (+100 Mbps) bengelt België op de voorlaatste plaats.

Die resultaten kunnen dus nog heel wat beter, vooral omdat de resultaten gebaseerd zijn op een steekproef rond Augustus 2014, voor de prijsverhoging van Telenet.

Minister De Croo wil vooral de overstap van de ene naar de andere operator vlotter maken, zowel op technisch als op administratief vlak. Maar ook de concurrentie moet aangezwengeld worden. Het BIPT komt later op het jaar met nieuwe voorwaarden waartegen alternatieve spelers als Mobistar toegang kunnen kopen op het kabelnetwerk van Telenet.

Er komen dus nog spannende tijden aan als consument. Maar uiteraard neem je zelf beter het heft in handen. Gebruik onze vergelijkingsmodule, en verander vandaag nog van provider!
Vergelijken >

Social tagging: > > > >

Comments are closed.