Mobiel internet uitgelegd

4g
Mobiel internet komt in vele varianten. 4G, LTE, 3G, HSDPA, EDGE, … Soms wordt het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Hieronder geven we een korte duiding bij de meest gebruikte technologieën.

EDGE
EDGE staat voor Enhanced Data Rates for GSM Evolution. De snelheid kan in theorie tot 384 kbps bedragen, maar in de praktijk is die vaak een stuk lager. Je weet dat je via EDGE surft als je een E op de statusbalk van je smartphone ziet. De drie grote Belgische providers – Proximus, Base en Mobistar – bieden een vrijwel volledige EDGE-dekking in België.

3G
Na EDGE was 3G heel erg hot. 3G is een heel stuk sneller dan EDGE, de volgende gemiddelde snelheden kunnen bereikt worden:

  • 144 kbit/s in de auto (of tijdens andere snelle verplaatsing)
  • 384 kbit/s indien men aan het wandelen is
  • 2 Mbit/s op een vaste locatie

Ook op het gebied van 3G bieden de drie Belgische providers ook een quasi landelijke dekking aan. Proximus loopt op kop, daarna komt Base en ten slotte Mobistar. In een landelijke gemeente (vooral in grensgebieden) kan je dus wel nog eens terugvallen op EDGE.

HSDPA
HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) is een upgrade van het 3G-systeem. Het wordt ook wel eens 3.5G genoemd. Op een smartphone wordt de ontvangst van een HSDPA netwerk aangeduid met een H in de statusbalk.
Met HSDPA haal ongeveer 7,2 Mbps als downloadsnelheid. De uploadsnelheid zal meestal rond de 1.4Mbps schommelen.

Dual Carrier HSDPA
In afwachting van betaalbare 4G-technologie rolden Proximus, Mobistar en Base Dual Carrier HSDPA uit. Deze opvolger van de bovenstaande technologie kan theoretisch 42Mbps halen. Maar zoals altijd ligt de praktisch haalbare snelheid daar een eindje van. Je mag ongeveer rekenen op 15 tot 20 Mbps.

4G
Vandaag maken we echter de stap naar 4G. Als er bovenaan je scherm 4G of LTE (LTE = Long Term Evolution, een andere benaming voor 4G) staat, dan ben je uiteraard verbonden met een 4G-netwerk.
Proximus, Base en Mobistar leveren gemiddeld rond de 30Mbps via 4G. Dit is al lekker snel, maar voorlopig beperkt tot grote, verstedelijkte gebieden.

Met de komst van 4G kan je mobiel internet in veel gevallen al vergelijken met surfen via de kabel. Enkel de downloadlimieten blijven wat achter in de beschikbare 4G-bundels. Meestal komen die slechts met enkele gigabytes, die aan de beschikbare snelheid in minder dan een uurtje kunnen opgesoupeerd worden.

Proximus heeft momenteel de beste 4G-dekking.

aanbod_proximus

Maar ook Base en Mobistar blijven niet achter, hun bundels zijn ook het bekijken waard.

aanbod_base

aanbod_mobistar

Nog niet overtuigd? Gebruik onze vergelijkingsmodule. Je kan er immers ook mobiele internetabonnementen mee vergelijken!
Vergelijken >

Social tagging: > > > > > > > >