Mobiel surfen – welke operator geeft je de beste dekking?

mobile
De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft een vergelijkingstool uitgebracht, waarmee je de netwerkdekking van de drie grote mobiele operatoren op een bepaalde plaats kan controleren. Bij de 4G-resultaten komt Base als winnaar uit de bus. De beste 3G-dekking is voor Proximus.

Het BIPT wil hiermee de concurrentie stimuleren. En daar kunnen wij bij internetproviders.be alleen maar gelukkig mee zijn! De tool laat consumenten toe om tot op 200 vierkante meter precies te controleren welke operatoren de beste dekking geven voor 2G, 3G of 4G. Zo kan je een optimale keuze maken.

Daarnaast staat er nog wat handige uitleg omtrent het verschil tussen de verschillende netwerktechnologieën. Daar hebben wij trouwens ook al over gerapporteerd. Er is ook een handige lijst terug te vinden van de MVNO’s: de virtuele operatoren die capaciteit kopen bij één van de drie grote spelers.

De gegevens zijn betrouwbaar, en zo objectief mogelijk. De regulator gebruikt de dekkingsgegevens die ze van de operatoren kreeg, maar controleert zelf ook door met een speciale meetwagen rond te rijden in België. De kaart zal om de drie maanden bijgewerkt worden, om de snelle evolutie van de netwerken bij te houden.

Na wat grasduinen door de kaarten zijn er enkele duidelijke conclusies te trekken:

  • Base heeft de beste 4G-dekking in België.
  • Proximus bedekt nagenoeg het hele land met 3G, en is daar ook de leider.
  • Mobistar heeft een stevige dekking in Vlaanderen, maar doet het minder goed in Wallonië.

In 2016 gaat het BIPT trouwens nog een stapje verder. Dan lanceert de regulator een kwaliteitsbarometer, gebaseerd op 9 indicatoren. Naast dekking zal de antwoordtijd van de klantendienst en het percentage storingen ook meespelen in de eindscore.

Op zoek naar een stevige mobiele verbinding? Wij hebben enkele stevige tips voor je!

De beste 4G-dekking bij Base! 

De 4G-dekking van Proximus is uiteraard ook uitstekend. Qua 3G-dekking is het bedrijf zelfs marktleider.

De beste 3G-dekking bij Proximus!
Social tagging: > > >