Waarom niet alleen de prijs van een VPN van belang is

gratis VPN

Een VPN kiezen kun je doen aan de hand van verschillende factoren: het aantal beschikbare servers, de diversiteit aan landen waar deze servers staan, en uiteraard: de prijs. Veel gebruikers kijken alleen naar de prijs.

Hoe goedkoper, hoe beter? Niet per se: we noemen redenen waarom je verder zou moeten kijken dan alleen naar de prijs van een VPN.

De beperkingen bij gratis aanbieders

‘Waarom zou ik betalen voor een VPN, als het ook gratis kan?’ Dat denken veel mensen. Vaak kun je met een gratis VPN al behoorlijk wat, maar gratis aanbieders kennen beperkingen. Zo is er bijvoorbeeld een datalimiet, of kun je geen verbinding maken met bepaalde locaties.

Een gratis aanbieder heeft meestal een beperkt aantal servers. Je moet die servers delen met andere gratis gebruikers. Daardoor is de verbinding vaak trager. Daarnaast hebben gratis diensten vaak bijzondere privacyvoorwaarden: eventueel mag jouw data worden verkocht. Als iets gratis is, ben jij zelf meestal het product. Informeer je daarom goed voordat je een gratis VPN downloadt: er zijn echt wel betrouwbare opties, maar ook vele malafide aanbieders.

Hogere prijzen voor meer snelheid

Grote VPN-aanbieders hebben meer servers in verschillende landen staan. Dat is goed voor je verbindingssnelheid: je hoeft de server immers met minder gebruikers te delen. Die servers moeten uiteraard terugverdiend worden, dus zijn de prijzen ook hoger.

Vaak wil je een Nederlandse server voor een hogere downloadsnelheid. Daarnaast kun je er Nederlandse televisie mee kijken in het buitenland. Bij een hoger aantal servers is de kans groter dat de snelheid hoger is. Dat is niet de enige variabele: op bepaalde momenten is het drukker op de server. Maar je deelt de server in ieder geval met veel minder andere gebruikers dan bij een gratis of goedkope VPN.

Vestigingsland: meer betalen voor meer privacy?

Aanbieders van VPN’s doen aan prijsdifferentiatie. Zo komt het voor dat het verbinding maken met een VPN in bepaalde landen duurder is dan bij andere landen. Amerikaanse VPN’s zijn vaak goedkoper dan Europese VPN’s. Dat heeft te maken met de privacy. Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten uit de VS mogelijk worden meegekeken door de overheid. Wie dat per se niet wil, kan het best deze diensten mijden.

VPN-aanbieders in Europa moeten zich houden aan andere privacyregels. Denk bijvoorbeeld aan de Europese privacyregels en de Nederlandse privacyregels, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Als je je account verwijdert, heb je bijvoorbeeld het recht vergeten te worden.

De 5 eyes

Nog wat extra informatie over privacy: servers in landen van de ‘5 eyes’ kun je soms beter vermijden. Met de 5 eyes bedoelen we de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen delen bijna alle door hun inlichtingendiensten vergaarde informatie met elkaar. Ze schromen niet om mee te kijken op alle ingaande en uitgaande verbindingen. Voor veel gebruikers is dit geen probleem omdat ze niets te verbergen hebben, maar wie wel eens een in deze landen illegaal filmpje via een VPN bekijkt, zou in de problemen kunnen komen. Goed om rekening mee te houden, dus.

Social tagging: > >

Comments are closed.