(Ver)bouwen, waarop moet je letten?

huis
Vlamingen hebben een passie voor bouwen. Bij het opmaken van de bouwplannen is het integreren van de juiste bekabeling een noodzaak. Daarom geven we je hieronder enkele handige tips, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Vergeet zeker geen rekening te houden met je thuisinstallatie bij het opstellen van de bouwplannen. De meesten onder ons brengen dagelijks vele uren achter een laptop, tablet of TV door. Hou daarom op tijd rekening met je internet-aansluiting, zodat je later gespaard blijft van frustraties.

Een goed vertrekpunt is de buitenbekabeling. Als je van de bestaande nutsvoorzieningen in je straat wil aftakken ben je verplicht om zelf een aftakkabel aan te schaffen. Voor een verbinding bij Telenet is dit uiteraard een coaxkabel, bij Proximus gaat het om een koperkabel. Als je aan het bouwen bent in een nieuwe wijk, kan het zijn dat Proximus glasvezel tot aan uw deur aanbiedt. Als dit het geval is, heb je geluk. Op die manier haal je een fantastische verbinding binnen. Je zal altijd een maximale snelheid halen.

De plaatsing van de aftakkabel doe je zelf, of laat je over aan een aannemer. Als je de nodige kennis niet hebt, laat je dat best aan een vakman over. Het is slechts een eenmalige kost, en als er daar iets verkeerd loopt kan je dat later zuur opbreken.

Exacte details vind je uiteraard terug op de sites van de twee grootste providers van het land.

Nu de buitenbekabeling in orde is, kijken we naar het aansluitpunt in uw woning. Voorzie één centraal punt in de woning waar alle kabelarij samen komt. Het is vaak handig om dit te doen op een plaats waar je niet teveel langskomt. Zo’n hoop kabels aan de muur in de living heeft ook maar een beperkte esthetische waarde. De garage, de berging of de kelder zijn ideale keuzes.

Laat dan vanaf dit centraal punt uw binnenshuisbekabeling vertrekken. Ga zeker voor bekabeling in elke kamer als de mogelijkheid er is. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Bespaar ook zeker niet op bekabeling. Kies minimum voor Ethernet categorie 6a. Dit is iets duurder het oudere Cat5, maar daarmee pomp je zonder problemen tot 10Gbit/s rond in je huis. Dat is 1250 Megabyte per seconde! De eenmalige kost is iets duurder, maar volledig gerechtvaardigd. Op die manier zit je gebeiteld voor de komende jaren, en moet je binnen 10 jaar je muren niet openbreken wegens een gebrek aan bandbreedte. Het uiteinde van de ethernet-kabels in de muren kan je mooi afsluiten met een muurplaatje.

ethernet_muurplaat
Je installatie is nu compleet.

Nu de thuisinstallatie in orde is, moet je nog een provider kiezen. Daar zijn wij voor: gebruik onze vergelijkingsmodule om uit te zoeken welke internetprovider er exact bij je past.

Vergelijken!

Comments are closed.