De Belgische mobiele markt bestaat uit MNO-operatoren (Mobile Network Operator) en MVNO-operatoren (Mobile Virtual Network Operator) . De eersten zijn operatoren die over een eigen radiotoegangsnetwerk en spectrumlicentie beschikken, zoals Proximus, Orange en Telenet. Daarnaast bestaan de MNVO’s, die niet over een eigen netwerk beschikken. Zij zijn dus afhankelijk van een van de drie grote MNO’s. BASE maakt nu bijvoorbeeld deel uit van de Telenet Group.
Marktaandeel en concurrentie
De grootste onder de grote operatoren op de Belgische markt is Proximus (41% marktaandeel). Daarna volgen BASE/Telenet (30%) en Orange Belgium (24.4%). Het marktaandeel van BASE/Telenet zal waarschijnlijk nog stijgen, gezien de fusie nog maar recentelijk werd afgerond.
De mobiele markt wordt echter niet gekenmerkt door grote concurrentieproblemen. De enige concurrentie ligt in de infrastructuur. De MNO’s sluiten momenteel commerciële toegangsakkoorden af met de MVNO’s. Door de fusie tussen BASE en Telenet is echter een belangrijke MVNO verdwenen met een marktaandeel van 10%. De dynamiek van de markt ligt dus op een laag pitje nu.
Lycamobile is momenteel een van de enige geavanceerde MNVO’s die op zichzelf blijft bestaan. Vanaf 2019 zal ook Medialaan als full MVNO opereren. Hun klanten zullen migreren van BASE naar Orange. Medialaan verzorgt de mobiele merken Mobile Vikings en Jim Mobile.
Prijzen mobiele telefonie
In België wordt mobiele telefonie steeds vaker in een bundel genomen, samen met internet of vaste telefonie. Voor mobiele operatoren is het dus belangrijk om toegang te hebben tot vaste netwerken. Proximus en Telenet staan hier sterk, gezien ze over hun eigen vast netwerk beschikken.
Het prijskaartje dat vasthangt aan jouw mobiele bundel wordt kleiner en kleiner. De prijzen vertonen sinds 2006 al een dalende trend. Vooral de databundels tot 2 GB bieden goede prijzen aan. Op het vlak van grotere mobieledatavolumes doet België het minder goed op de Europese markt. Ook de vaste producten lijden onder een prijsstijging. De achterstand op de Europese markt wil wel zeggen dat Belgische operatoren nog ruimte hebben voor concurrentie en te groeien naar ‘unlimited’ data-aanbiedingen.
Over het algemeen vertonen de prijzen wel een dalende trend in België. Om prijzen en bundels te vergelijken, kan je terecht op ons overzicht mobiel internet.
Kwaliteit en toekomst
De drie grote operatoren hebben zelf elk drie technologieën uitgerold: 2G, 3G en 4G. België doet het zeer goed op de Europese markt op vlak van 4G. Proximus, Telenet en Orange werden vooral gestimuleerd door de transparatiemaatregelen inzake de kwaliteit van netwerken. Alle operatoren hebben de laatste jaren grote investeringen gedaan en gezorgd dat de kwaliteit zeer goed is. Onderzoek toonde aan dat de consument in het algemeen ook zeer tevreden is over de kwaliteit van de snelheid, latentie en dienstkwaliteit.
In de toekomst zal ook 5G zijn plaats opeisen. Deze technologie zet niet zomaar de eerdere standaarden voort, maar zal nieuwe manieren van mobiel-datagebruik mogelijk maken die voordien niet konden. De ontwikkeling is al volop bezig. Voor 2020 zal de eerste 5G technologie uitrollen in Europa, aldus de RSPG.
Bron: BIPT
Social tagging: 2g > 3g > 4G > 5g > base > belgie > gsm > internetverbruik > jim mobile > lycamobile > medialaan > MNO > mobiel > mobiel internet > mobiele data > mobile vikings > mobistar > MVNO > netwerk > operator > orange > proximus > radionetwerk > spectrum > technologie > telecom > telenet > verbruik > vlaanderen > wallonie