Een draadloos netwerk beveiligen

news_9

Het is belangrijk dat je draadloos netwerk goed beveiligd is. Indringers allerhande zijn natuurlijk ongewenst, vandaar dat je best een stevige beveiliging instelt op je router.

Stel, je hebt een abonnement afgesloten met Scarlet of bij Proximus. De installateur komt je nieuwe router installeren, en vraagt waarschijnlijk welk paswoord je wil instellen. Je kiest dan best niet voor de naam van je favoriete huisdier. ‘1234’ of ‘wachtwoord’ zijn al zeker uit den boze. Eén woordje die in het woordenboek voorkomt volstaat niet. Dan ben je gevoelig voor zogenaamde dictionary attacks.

Vergeet daarom best het concept wachtwoord, en kies voor een wachtzin. Een wachtzin is een zinnetje dat je gemakkelijk kan onthouden. Door zijn lengte is het ook veel veiliger dan een gewoon wachtwoord. IkHouVanSnelInternet kan bijvoorbeeld een ideale wachtwoordzin zijn. Wil je ze nog veiliger maken, dan kan je er gerust leestekens en spaties aan toevoegen. Dan wordt je wachtzin Ik hou van snel internet!. Op die manier wordt een paswoord quasi onkraakbaar!

Hierbij alvast de top 5 die je niet meer mag vergeten:

  1. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger. Gebruik een wachtzin: een zin is lang én makkelijker te onthouden
  2. Voeg enkele leestekens, cijfers of hoofdletters toe aan je wachtzin
  3. Hergebruik geen wachtwoorden
  4. Deel je wachtwoorden nooit
  5. Noteer je wachtwoorden niet in een document op je computer of smartphone of op een post-it in de buurt van je toestel.

Nog geen aangepast abonnement? Gebruik dan onze vergelijkingsmodule! Zo vind je de formule die het best bij jouw noden aansluit.

Vergelijken!

Social tagging: > >

Comments are closed.