Wifi of kabel?

ethernet_wifi

Voor de gemiddelde gebruiker is draadloos internet een gouden standaard geworden. De ethernetkabel – je weet wel, die kabel met dat plastic lipje bovenaan – wordt vaak vergeten. Toch heeft ze nog een pak voordelen! Hieronder maken we de vergelijking.

Een kabel leggen kan lastig zijn. In een nieuwbouw is dit meestal geen probleem, maar wat doe je als je een bestaande woning van ethernetkabels wil voorzien? Hier schuilt de kracht van wifi: een goed geplaatst toegangspunt (zo centraal mogelijk in de woning) en je kan beginnen.

De realiteit kan echter ook lastig zijn. Een draadloze verbinding is niet altijd stabiel, en kan de nodige frustraties met zich meebrengen.

We vergelijken de kabel even met wifi op enkele puntjes.

Kosten

Een kabel trekken kost tijd, en je moet je handen zeker uit de mouwen steken. Ethernet-kabels zijn echter wel goedkoop: voor ongeveer 10 euro kan je al een kabel van 50 meter lang kopen.

Wifi is een stuk duurder in aankoop. Vooral wanneer je een huis met redelijke omvang hebt, of als er bvb. met gewapend beton gewerkt werd.

Een goede router kost ongeveer 100 euro. Range extenders of extra access points kosten ook al snel 50 euro per stuk. Daarmee is een draadloos netwerk aanleggen toch een pak duurder.

Snelheid en stabiliteit

Qua snelheid is bedraad internet de onbetwiste winnaar. Over een recente ethernetkabel haal je gemakkelijk tot 100 Mb/s. Draadloos haal je met de nieuwste ac-standaard ongeveer 8 tot 10 Mb/s in een ideaal geval. De n-standaard, die nu nog het meest gebruikt wordt haalt in de praktijk maar tussen de 5 en 6.25 Mb/s.

Veiligheid

Iedereen die voldoende dicht in de buurt van een router is kan een draadloos netwerk opvangen. Daarom wordt de verbinding beveiligd door middel van encryptie. Het oude WEP is zo lek als een mandje, maar ook het nieuwere WPA2 kan gekraakt worden. Bij Ethernet is dit een non-issue. Je moet fysiek een kabeltje in de router of switch pluggen om toegang te krijgen tot het netwerk. Veel veiliger dus.

Ethernet is hier op nieuw de onbetwiste winnaar, maar een wifi-netwerk beveiligd met een voldoende sterk WPA2 passphrase is toch betrekkelijk veilig.

Conclusie

Een combinatie van beide verbindingen is eigenlijk ideaal. Sluit vaste apparaten die veel bandbreedte nodig hebben liefst met een ethernetkabel aan. Smartphones, tablets en zelfs sommige laptops hebben geen ethernet-aansluiting. Investeer daarom ook in een draadloos netwerk.


Rest nog de vraag welke internet provider je daarvoor best kiest. Daarvoor neem je best eens een kijkje naar onze vergelijkingsmodule. Verander vandaag nog van provider, en sluit een abonnement af dat echt bij uw noden aansluit!

Vergelijken!  

Social tagging: > >