Internet TV

internet_tv

Steeds meer cord cutters stappen af van de traditionele TV-formules. Zij ontwijken bewust het overaanbod van zenders en willen enkel betalen voor wat ze echt willen zien. Ook in ons Belgenland zijn er ondertussen enkele aanbieders die films, series of zelfs live-TV aanleveren via het internet. Hieronder bespreken we Stievie en Netflix, twee content providers waarbij je enkel maar een internetverbinding nodig hebt. That’s it.

Netflix

Netflix werd in 1997 opgericht in de Verenigde Staten. In 2010 ging het bedrijf de internationale toer op, en in september 2014 werd de dienst ook beschikbaar in België. Ondertussen telt het bedrijf al meer dan 50 miljoen abonnees.

Bij Netflix betalen gebruikers een vast bedrag per maand. Je kan kiezen uit de volgende tarieven:

  • 7.99 euro per maand: Hiermee kan je op één toestel kijken naar een film of serie in standaardkwaliteit (480p).
  • 8,99 euro per maand: Hiermee kan je op twee toestellen tegelijkertijd kijken naar een programma in HD-kwaliteit (720p/1080p)
  • 11,99 euro per maand: Hiermee kan je op vier toestellen tegelijkertijd kijken naar een programma in HD-kwaliteit (720p/1080p) of Ultra-HD (4K).

Eenmaal je lid bent, krijg je onbeperkt toegang tot de Netflix catalogus. Die bestaat uit duizenden films, tv-series, documentaires en jeugdprogramma’s. Het aanbod verschilt van land tot land, en bevat ook lokale programma’s. Naast de gevestigde waarden zoals Breaking Bad en Orange Is The New Black kan je in België ook bijvoorbeeld kijken naar De Avonturen van Kuifje, Tournée Générale en De Smurfen. De catalogus is zeker ook geen statisch gegeven. Ze wordt voortdurend geupdate met nieuwe films en afleveringen van je favoriete serie.

Het aanbod kan overweldigend lijken, en daar heeft Netflix een passend antwoord op. Op basis van jouw kijkgedrag wordt bepaald wat er in dezelfde lijn van je smaak komt te liggen. Per persoon die kijkt kan je dan ook een profiel aanmaken, zodat de kijkgewoonten van je gezinsleden jouw persoonlijke aanbevelingen niet beïnvloeden.

Je kan uiteraard rechtstreeks via de Netflix website aan de slag gaan. Maar ook de toestellen uit het onderstaande lijstje kunnen met Netflix overweg:

  • Smartphones (Android en IOS)
  • Apple TV
  • Chromecast
  • Spelconsoles (Playstation 3 of 4, Xbox 360 of One, Wii of WiiU)
  • Smart TV
  • Bepaalde Blu-rayspelers
Stievie

Stievie is een initiatief van VRT, Medialaan en SBS Belgium. Het is een dienst waarbij je op je tablet of smartphone kan kijken naar de tien grootste Vlaamse zenders: Eén, Canvas, Ketnet, vtm, 2BE, VIER, VIJF, Vitaya, JIM en vtmKzoom.

Voor 9.99 euro krijg je één maand toegang tot het platform. Je kan de tien beschikbare zenders uiteraard live bekijken, maar ook tot zeven dagen uitgesteld kijken. Alle Vlaamse programma’s kunnen worden herbekeken, maar sommige buitenlandse producties zijn niet beschikbaar omdat Stievie er niet alle licenties voor kon verwerven. Een nieuwigheid die recent geïntroduceerd werd is het offline bekijken van programma’s. Zo kun je ook je opnames bekijken wanneer je geen internetverbinding, of geen goede ontvangst hebt.

Omdat de dienst nog niet zo lang bestaat is het aansluiten van Stievie op een TV iets minder gemakkelijk dan bij Netflix. De makkelijkste manier is Apple TV of een Chromecast gebruiken. Daarnaast kun je ook altijd een speciaal kabeltje aankopen om je tablet of smartphone via HDMI met je TV te verbinden.

Stievie is vooral gericht op gelegenheidskijkers. Hier en daar kan het platform nog wat geoptimaliseerd worden en het is vooral nog wachten op een bredere hardware-ondersteuning. Maar voor mensen die enkel de hoogstnoodzakelijke TV-zenders nodig hebben om sporadisch eens te kijken kan Stievie zelfs een volwaardig alternatief zijn voor digitale of analoge TV.

Je merkt het, internet TV is aan een serieuze opmars bezig. Deze diensten hebben meestal slechts een basissnelheid nodig, maar kunnen wel enorm veel data verstoken tijdens die lange TV-avonden. Aarzel daarom niet om te kiezen voor een abonnement met voldoende dataverbruik aan boord.

Aanraders: de VDSL-abonnementen bij Scarlet en Proximus.

button_internettv

Ook via onze vergelijkingsmodule kan je snel een internetprovider te vinden die aansluit bij je persoonlijk profiel!
Vergelijken >

Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.