Internetverbinding bewijst zichzelf nuttig voor iedereen, ook voor de allerjongsten. Je kind kan facetimen met opa en oma, informatie zoeken voor zijn spreekbeurt over het zonnepaneel of je een WhatsAppje sturen om je te vragen of hij een vriendje mee naar huis mag nemen. Toch brengt internet gevaren met zich mee. Hoe bescherm je je kind daartegen?
Helemaal geen internet?
Aangezien het internet zo gevaarlijk is, zou je als ouder kunnen denken: misschien maar helemaal geen internet voor mijn kind tot hij/zij oud genoeg is. Dit is echter heel lastig te realiseren. Via klasgenootjes zullen ze al snel op het internet terechtkomen. Bovendien heeft het internet ook veel nuttige kanten die je je kind niet wil ontzeggen. Fietsen kan ook gevaarlijk zijn. Toch breng je je kind het bij, omdat hij de vaardigheid nodig zal hebben in zijn leven. Hoe beter jij hem leert hoe hij zich aan de verkeersregels moet houden, hoe veiliger het wordt. Ditzelfde geldt voor internet. Maar hoe leer je je kind er veilig mee omgaan?
Praat met je kinderen
De beste manier om je kind(eren) te beschermen is door te laten zien dat het internet een bespreekbaar onderwerp is. Je hoeft geen preek te geven of oneindig veel vragen op ze af te vuren. Het beste maak je er een dialoog van, zodat het aanvoelt als elk ander normaal gespreksonderwerp. Deel jouw ervaringen, positief en negatief, en laat je kind ook zijn verhaal doen. Word niet boos als hij/zij onbewust iets heeft gedaan dat hem in gevaar kan brengen, maar help je kind te begrijpen hoe hij/zij een situatie beter had kunnen aanpakken.
Bewaar het overzicht
Het is goed om je kind tijd te geven om te internetten, maar het beste geef je ze wel regels die bij hun leeftijd passen. Laat je kind bijvoorbeeld weten dat hij/zij pas een social media-account mag hebben, wanneer hij/zij dertien is (of ouder). Maak afspraken over de schermtijd en of ze al dan niet toestemming moeten vragen voor ze op internet gaan. Het is ook geen verkeerd idee om de iPads, smartphones en computers beneden in de woonkamer te houden, zodat het makkelijker voor jou is om toezicht te houden.
Het kost tijd
Je kind veilig leren omgaan met internet kost tijd. Een gesprek met je kind is een goed begin, maar als het bij één gesprekje blijft, is je kind niet optimaal beveiligd. Investeer veel tijd en aandacht in het bijbrengen van principes aan je kind aangaande het internet om risico’s te verlagen.
Social tagging: computers > internet gevaren > internetverbinding > ipad > kinderen veilig internetten > risicos te verlagen > smartphones > social media-account > zonnepaneel