Gebruik internet om (wereldwijd) samen muziek te maken

Internet om samen muziek te maken.

Internet is niet weg te denken uit het dagelijks leven. We doen er boodschappen, regelen er onze verzekeringen, gaan er op zoek naar de goedkoopste energieleverancier en spreken er zelfs af met vrienden voor een pop- of pubquiz. Wat ook leuk is: je kunt er met je band op ‘jammen’, samen nummers produceren. Hoe?

Online band

Het oprichten van een band kan ook via internet. Je plaatst ergens een advertentie of doet een oproepje op je socials waarin je je plan omschrijft. Natuurlijk is het leuker om elkaar fysiek te ontmoeten, maar zo makkelijk als via de digitale snelweg kom je muzikale gelijkgestemden niet tegen. Stel je voor dat je zelf zingt en een bassist, drummer, toetsenist en gitarist nodig hebt. Maak thuis alvast enkele demo’s en deel deze met potentiële bandleden om een indruk te geven welke kant je op wilt. En zie dat je online band vorm krijgt!

Allemaal hetzelfde muziekprogramma

Hoe nu te werk? Wel, nu is het de bedoeling dat alle bandleden hetzelfde muziekprogramma installeren om gezamenlijke opnames te vergemakkelijken. Studio One van PreSonus is een optie, maar je kunt ook zwaardere en moeilijkere programma’s kiezen, zoals het bekende Logic of Cubase. Het ligt er maar aan wat je met elkaar afspreekt, en wat de ambities zijn. Maar met een simpel programma kom je al een eind. 

De drummer begint (met clicktrack!)

Wanneer duidelijk is welk nummer je met elkaar gaat opnemen, speelt de drummer als eerste zijn partij in. Dit is de basis voor je hit. Vanzelfsprekend is het handig om de clicktrack (de metronoom die het tempo bepaalt) te gebruiken om het nummer strak te houden. Het is ook fijn tijdens het mixen, dan kunnen er gedeeltes gekopieerd, geknipt en geplakt worden. Dat scheelt veel tijd! Of je moet maar net die drummer hebben getroffen die alles foutloos inspeelt. Als de drumpartij klaar is, volgt de bassist, daarna toetsenist en gitarist. Als laatste is de zang aan de beurt en kan het bandlid dat hier het meest bedreven in is, het nummer mixen en online gooien! Af en toe even videobellen met de hele band is raadzaam om alles in goede banen te leiden. 

Moeilijk, maar verre van onmogelijk

En dan maar zien of je muziek aanslaat. Toegegeven, het is niet de meest ideale manier om samen te jammen, wel een fijne oplossing voor wanneer de afstanden te groot zijn (of er tijdelijke beperkingen op fysieke ontmoetingen gelden). En wie weet komt de dag dat je elkaar in real life treft, en op tour kan gaan. Het is dus wellicht moeilijk, online samen muziek maken, maar verre van onmogelijk.

Social tagging: > > > > > > > >

Comments are closed.