5 tips om veilig te surfen op publieke wifi-netwerken

travel

De meerderheid van de Belgen zal deze zomer in het buitenland gratis proberen surfen, mails lezen en sociale media checken. Toch kan dat gevaarlijk zijn. 80% van de Belgen is zich bewust van de risico’s van een publiek wifi-netwerk, maar 60% onder hen zal deze zomer die risico’s toch in de wind slaan. Zij lopen dan ook risico op malware of gegevensdiefstal. Dat blijkt uit een onderzoek van anti-virusspecialist Bullguard.

Het onderzoek van BullGuard ging na hoe 1000 Belgen zich bewust zijn van de gevaren die komen kijken bij publieke wifi-netwerken, en hoe ze hun gedrag daaraan aanpassen.
De resultaten geven aan dat de belgen het belangrijk vinden dat ze op vakantie online kunnen. Slechts 15% van de Belgische vakantiegangers laat de smartphone, tablet of computer thuis. De gemiddelde belg connecteert ook gretig op een publiek wifi-netwerk. 60% van de reizigers zal er deze zomer verbinding mee maken.

Volgens de antivirusspecialist is het vooral belangrijk dat je oplet voor draadloze netwerken met namen als ‘Free Wifi’ of ‘Secure Wifi’. Vaak zetten cybercriminelen deze netwerken op in drukke gebieden. Zo kunnen ze de verbindende clients gemakkelijk besmetten, of kunnen ze proberen je gegevens te stelen.

Dit zijn de 5 concrete tips van BullGuard voor wie verbinding wil maken met een openbaar wifi-netwerk. Hou er zeker rekening mee op je vakantie deze zomer!

    >Laat je toestel zeker niet alleen achter in een publieke ruimte. Stel ook een wachtwoord in.
  1. Controleer bij het personeel van het hotel of restaurant waar je je bevindt wat hun officiële wifi-netwerk is.
  2. Hou je software up to date. Updates lossen vaak gaatjes in de beveiliging van een programma op.
  3. Beveilig je toestel. Kies een degelijk antivirus-programma, of een mobiele beveiligingsapp voor je smartphone. Op die manier wordt je beschermd tegen virussen en spyware. Er wordt ook vaak een firewall meegeleverd die aanvallen via het netwerk kan verhinderen.
  4. Koop niet online, en check geen bankgegevens op een publiek netwerk.

Een extra tip van bij ons: gebruik zeker https in plaats van http waar mogelijk. Dit betekent dat je verbinding beveiligd is, waardoor indringers met slechte bedoelingen niet kunnen meelezen. Als er een groen slotje naast de adresbalk staat ben je beveiligd.
Dit ziet er zo uit:

https
Een alternatief voor publieke wifi-netwerken is gebruik maken van de dataverbinding van je mobiele telefoon. Dit is veel veiliger, maar brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

Toch hoeft roamen tegenwoordig niet meer enorm duur te zijn, het aanbod van Base is zeer scherp geprijsd!

Bellen en surfen in Europa aan dezelfde prijs als thuis!
 
Enkel een datapakket nodig?

Bekijk de roamingpakketten van Base!

Social tagging: > > >

Comments are closed.