Een paar handige tips voor ZZP’ers

Boekhoudprogramma voor je Eenmanszaak

Een eigen bedrijf beginnen als ZZP’er kan erg spannend zijn. Er komt veel bij kijken wanneer je een eigen onderneming op wilt zetten. Je bent voor alles verantwoordelijk, het is dan ook wel belangrijk dat alles in goede orde gebeurd. Vooral in de eerste maanden kan er hectiek ontstaan. Hoe schrijf je je in? Waar is het kantoor? Hoe doe je het met de financiën? Er zijn veel vragen die je zult moeten stellen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om startende ZZP’ers te helpen alles op rolletjes te laten verlopen.

Systematische aanpak

Het is van belang dat je vanaf het begin goede systemen probeert op te zetten. Denk bijvoorbeeld na over een systematische manier waarop je facturen verstuurt, klanten benadert en de financiën op orde houdt. Test de systemen en kijk na enige tijd of er aanpassingen nodig zijn om het proces efficiënter te laten verlopen. Een goed systeem kan veel tijd besparen en zorgt ervoor dat je ten alle tijde op de hoogte bent van alles wat er speelt. Spreek met jezelf af dat je een keer in de maand tijd vrij maakt voor het versturen van facturen of plan elke twee weken tijd in voor het onderhanden nemen van de financiën. Plan hier dan ook een tijdsblok voor in. Probeer een routine te ontwikkelen die reëel is en goed werkt. Dit zorgt er voor dat je meer rust zult ervaren en je vooral kunt richten op het ondernemen.

Besteed zaken die veel tijd kosten uit

Omdat je als ZZP’er betrokken bent bij alle facetten van de onderneming van begin tot eind, kan het raadzaam zijn om bepaalde zaken uit te besteden. Hierbij gaat het vooral om de zaken waarvan je weet dat je er niet goed in bent, dingen die veel tijd kosten of zaken die je simpelweg vreselijk vindt om te doen. Dit is natuurlijk een investering, maar dit kan ervoor zorgen dat niets je tegenzit en je uiteindelijk beter je werk kunt doen. Je kunt bepaalde zaken bijvoorbeeld aan een boekhouder uitbesteden of een andere externe partij. Mocht je toch zelf de touwtjes in handen willen houden, dan kun je er ook voor kiezen om te werken met bepaalde software die bepaalde aspecten makkelijker maken. Denk aan een boekhoudprogramma voor je eenmanszaak of een programma die je helpt met het versturen van facturen.

Social tagging: > > > > >

Comments are closed.