Ben jij al klaar voor 5G?

5G netwerk

We werken steeds meer vanuit huis en willen op allerlei manieren digitaal met elkaar in verbinding blijven, 24/7 en overal ter wereld. In de huidige maatschappij waar we in leven willen we steeds meer en sneller internet. Zowel op je mobiel als op je tablet, smart tv en laptop.

Om in deze behoefte te voorzien is er via sommige netwerken al 5G beschikbaar. 5G houdt de nieuwste generatie mobiele telecomstandaard in en is de opvolger van de bekende 4G (en eerdere 3G). Het belangrijkste verschil tussen 5G en de eerdere generaties is de snelheid van je internetverbinding via het mobiele netwerk op je favoriete gadgets.

Dat klinkt natuurlijk prachtig, razendsnel internet overal waar je maar wilt, maar er zijn ook andere geluiden te horen. Er gaan geruchten over de schadelijkheid van de straling van 5G voor onze gezondheid. Hier is echter geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor geleverd. 

De huidige stand van zaken..

Nu zul je je wellicht afvragen, waar blijft dat 5G netwerk dan? Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt, maar er zijn nog wat zaken waarover moet worden beslist. Zowel op Europees als op lokaal niveau. Zo moet er nog bepaald worden welke aanbieders dit 5G netwerk mogen en kunnen leveren, wat te kosten zullen zijn en of het netwerk direct voor iedereen toegankelijk kan zijn of enkel eerst op de zakelijke markt wordt uitgerold.

Een van de grootste obstakels vormt op dit moment de verkoop van licenties. De concurrentie is groot en de kosten zijn erg hoog om 5G-licenties te krijgen. Ook moeten providers zorgen dat alle netwerkapparatuur worden voorzien die dit 5G netwerk kunnen ondersteunen en zijn de toestellen die 5G ondersteunen op dit moment nog erg prijzig. Daarnaast moet het netwerk stabiel genoeg zijn om ook daadwerkelijk alle voordelen mee te kunnen pakken. Kortom, we wachten nog even af.

In ons land kan je via Proximus al een eerste stap zetten naar die spannende toekomst. Het Proximus-netwerk laat je toe om van 5G te proeven: nu al een verbeterde snelheid en lagere latentie. De volle mogelijkheden van 5G beleven, dat zal echter pas voor over enkele jaren zijn.

Wil je meteen gebruik kunnen maken van 5G zodra het kan?

Wat je wel al kunt doen is kijken naar de diverse 5G-gadgets die nu al op de markt zijn. Als je gebruik wilt maken van het 5G netwerk dan moet je namelijk wel gebruik maken van een nieuw toestel. De oudere smartphones en andere mobiele apparaten kunnen nog geen 5G verwerken.

Mocht je dus binnenkort een nieuwe gadget willen aanschaffen en wil je gebruik maken van het 5G netwerk? Kies van voor een toestel die 5G kan ontvangen, dit staat vaak duidelijk vermeld bij de productomschrijving van de webwinkel of je kunt er natuurlijk altijd naar vragen via een verkoopmedewerker in de winkel. Hier kun je nu alvast voor sparen en dan ben jij er straks helemaal klaar voor. Laat die 5G maar komen!

Social tagging: > > > > > > > > >

Comments are closed.