Enkele tips om je thuisnetwerk te beveilingen

netwerk beveiligen

Op het internet kan je informatie van over de hele wereld vinden. Dat betekent natuurlijk dat het an sich een open karakter heeft, wat veel voordelen maar ook nadelen heeft. Zo kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk persoonlijke accounts hacken (zoals van Facebook), bankgegevens stelen, persoonlijke informatie uitlezen, enzovoort.

Er zijn verschillende manieren om jouw thuisnetwerk te beveiligen en te voorkomen dat dit jou overkomt. Hieronder lees je 5 tips die je gemakkelijk zelf kan toepassen.

Een VPN installeren

In principe heeft elk toestel dat verbonden is met het internet een uniek IP-adres. Dat betekent dat elke activiteit, zoals mailen, surfen en films bekijken, in principe terug te leiden is tot jouw toestel. Het probleem hiermee is dat het daardoor gemakkelijk is voor hackers om jouw data te ontfutselen.

Eén van de eenvoudigste oplossingen om dit te vermijden is een VPN installeren. Die zorgt namelijk dat jouw internetverkeer via een door jou gekozen server omgeleid wordt. Daardoor kunnen anderen enkel de gegevens van die server achterhalen, en niet jouw uniek IP-adres. Zo beveilig je dus je gegevens. Een goede optie is Surfshark VPN. Deze is zeer gemakkelijk in gebruik en te krijgen aan een lage prijs.

Toestellen up-to-date houden

Je computer vraagt regelmatig om updates te installeren. Je negeert dit misschien liever, maar eigenlijk is het heel belangrijk om regelmatig updates binnen te halen. Cybercriminelen maken namelijk handig gebruik van het feit dat mensen hier vaak lang mee wachten.

Wachtwoorden veranderen

Om te vermijden dat hackers via je rooter toegang krijgen tot jouw computer kan je best het wachtwoord van je wifi-netwerk veranderen. De oorspronkelijke code is namelijk veel gemakkelijker te hacken dan een zelfgekozen paswoord. De code die je bij je rooter krijgt pas je dus best aan naar een weloverwogen paswoord.

Verder doe je er goed aan ook het administratorwachtwoord van je computer aan te passen. Dit kan door je pc op te starten via veilige modus en daarna onder de administrator en opdrachtprompt je paswoord te veranderen.

Je verbonden toestellen in kaart brengen

Je kan zelf best af en toe controleren of er geen andere toestellen verbonden zijn met je netwerk. Vind je namelijk toestellen die je niet herkent, dan zouden dat wel eens hackers kunnen zijn. Via je router-interface kan je deze potentiële hackers onderscheppen. Verwijder deze andere toestellen uiteraard meteen.

Schakel Wifi Protected Set-up uit

WPS of Wifi Protected Set-up is een optie om toestellen snel met jouw netwerk te verbinden. Dit is op zich handig maar maakt ook dat je netwerk gemakkelijk toegangelijk is. Dit systeem werkt namelijk met een bepaalde code die naar je router gaat. Hackers die deze code kraken kunnen snel toegang krijgen tot jouw netwerk. Daarom is het slim om WPS gewoon uit te schakelen.

Social tagging: > > > > > > > > > >

Comments are closed.