Hoe kies je de beste cloud provider?

Google Internet Cloud Provider

Provider en cloud zijn twee woorden die we los van elkaar wel kennen. Een provider is natuurlijk de partij waar jij jouw internet, telefoon en tv vandaan haalt. Cloud kunnen we omschrijven als een online omgeving waar onder andere documenten opgeslagen kunnen worden. Is de cloud provider dan de partij waar je jouw online documenten opslaat? We leggen het uit in dit artikel. 

Wat is een cloud provider?

Een cloud provider biedt diensten aan als infrastructuur, opslag en software. Zoals we net al lazen kan je in de cloud documenten opslaan. Naast het opslaan, kan je ook werken in de Cloud. Zo kan je bijvoorbeeld Excel of Word documenten aanvullen of aan andere programma’s werken. Dit maakt het mogelijk dat je geen harde schijf meer nodig hebt. Je gebruikt namelijk de opslag in de cloud, waardoor je nog maar weinig opslag nodig hebt op je computer. 

Zoals we net al zeiden biedt een cloud provider drie diensten aan: software (SaaS), Opslag (PaaS) en infrastructuur (IaaS). De grootste groep is de Software as a Service (SaaS). Hier vallen onder andere Google Drive en Dropbox onder, maar ook Microsoft 365. Vaak zijn deze partijen gecombineerd met infrastructuur as a service (IaaS), dit zie je bijvoorbeeld bij Dropbox. Dit is zo omdat je de fysieke servers van deze partij gebruikt. 

Hier let je op bij het kiezen van de provider

Bij je internetprovider weet je waar je op moet letten. Zo wil je bijvoorbeeld het goedkoopste abonnement, maar wel met de hoogste en snelste databundel. Bij een cloud provider moet je weer op andere zaken letten. 

De plek van je data

Zoals we net al lazen staat je data online als je met een cloud provider werkt. Dat is dus een gegeven. Maar de providers zijn natuurlijk ergens in de wereld gevestigd en daar wordt dan ook jouw data opgeslagen. Als je cloud vol staat met schoolopdrachten en foto’s zul je je misschien niet zo druk maken om de thuisbasis van je cloud provider. Er is natuurlijk weinig kans dat er iemand in Amerika in jouw opdrachten gaat neuzen. Mocht je met vertrouwelijke informatie werken, omdat je bijvoorbeeld een te gek idee hebt voor het opzetten van een bedrijf, dan wil je misschien voor de zekerheid een lokale cloud provider zoeken. 

Naleven van de privacywet

GDPR is al jaren in het nieuws, het is de Europese privacywet die de gegevens van gebruikers moet beschermen. Dat is natuurlijk heel belangrijk als je jouw data online bewaart. Nog een reden om voor een lokale of in ieder geval Europese cloud provider te kiezen. Daarvan weet je dat ze bekend zijn met de privacywet en dat ze deze waarschijnlijk ook naleven. Bij het niet naleven van deze kan er een boete boven hun hoofd hangen en die zijn best hoog. 

Technisch in orde?

Een goede cloud provider zorgt er natuurlijk voor dat deze met een snel besturingssysteem werkt. En dat deze ook durft te investeren in nieuwe hardware, zodat de cloud altijd goed werkt en goed beveiligd is. 

De juiste support?

Als je nog nooit met een cloud provider hebt gewerkt of simpelweg met vragen zit is het wel belangrijk dat je ergens terecht kant met al je vragen. Controleer daarom altijd of je de juiste dienstverlening kan krijgen en hoe je die hulp dan krijgt. Sommigen kan je bijvoorbeeld alleen bereiken via de chat, terwijl je misschien liever belt als je een probleem hebt. Dat geldt ook voor je internetprovider, ook dan wil je niet uren chatten, maar direct iemand spreken.  Een andere vereiste kan zijn dat ze met je mee kunnen denken. Sommige cloud providers kunnen advies op maat geven, wat jou als bedrijf bijvoorbeeld heel goed kan helpen.

Social tagging: > >

Comments are closed.