Overal hebben we elektrische tijd nodig, zonder elektrische tijd komen we in het donker en in de kou te zitten. Bij het bouwen of renoveren van een woning of bedrijfspand is het altijd belangrijk om de elektrische installatie goed te controleren en aan te sluiten. Er zijn tegenwoordig nog steeds veel huizen die een tientallen jaren oude elektra installaties hebben. Een goed functionerende elektrische installatie zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ook voor gemak en comfort. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen en tips voor het installeren van een goede elektrische installatie.
Veiligheid boven alles
Voordat je met een nieuw project begint moet je voor jezelf bedenken of het veilig is. Een bezoekje naar het ziekenhuis is niet iets waar iemand op zit te wachten. Vooral bij het aanleggen van een elektrische installatie is veiligheid belangrijk. Een onjuist of slecht uitgevoerde installatie kan leiden tot kortsluiting, brand of elektrocutie. Om dit te voorkomen is het slim om een erkend installateur in te schakelen. Er zijn veel bedrijven die diensten zoals het aanleggen van zekeringkast aanbieden. Deze professionals hebben de juiste kennis en ervaring om de installatie veilig en conform de geldende normen uit te voeren.
Het belang van een gedetailleerd plan
Naast veiligheid is een goed plan belangrijk. Voordat de elektrische installatie van start gaat, is het essentieel om goed te weten wat je moet doen. In je plan is het slim om alle gewenste aansluitpunten, schakelaars en stopcontacten mee te nemen en te weten waar ze zitten. Ook moet je rekening houden met de indeling van de ruimte en de benodigde capaciteit van de installatie. Door vooraf goed te plannen, voorkomt men onnodige kosten en aanpassingen achteraf.
Voldoende stopcontacten en schakelaars
Een veelvoorkomende fout bij het aanleggen van een elektrische installatie is het niet plaatsen van voldoende stopcontacten en schakelaars. Het is belangrijk om in elke ruimte voldoende aansluitpunten te hebben, zodat alle elektrische apparaten gemakkelijk kunnen worden aangesloten. Daarnaast is het handig om te bedenken waar schakelaars geplaatst moeten worden, zodat verlichting en andere elektrische apparatuur eenvoudig bediend kunnen worden.
Verdeel de belasting
Om elektrische overbelasting te voorkomen, is het verstandig om de elektrische belasting te verdelen over verschillende groepen. Hierdoor kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd worden gebruikt zonder dat de zekering doorslaat. Het verdelen van de belasting kan worden gedaan door middel van groepenkasten en zekeringen. Het is aan te raden om een erkend installateur te raadplegen zoals het bedrijf Elektramat Belgie voor het bepalen van de juiste groepenverdeling.
Kies voor kwalitatieve materialen
Bij het aanleggen van een elektrische installatie is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve materialen. Goede materialen zorgen voor een betrouwbare en duurzame installatie en het gaat je in de kosten schelen dat je ze niet om de paar jaar hoeft te vervangen. Denk hierbij aan schakelaars, stopcontacten, kabels en groepenkasten. Het is verstandig om te investeren in materialen van goede merken, omdat deze vaak voldoen aan de geldende normen en een langere levensduur hebben.
Laat de installatie regelmatig controleren
Naarmate de jaren slijt alles af, dat is ook zo bij je elektra. Het is verstandig om je elektrische installatie regelmatig te controleren door een elektra bedrijf. Deze mensen kunnen problemen op tijd signaleren en verhelpen, waardoor de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie gewaarborgd blijft.